2 Temmuz 2010 Cuma

İSÖM BROŞÖR-2009

Sevgili Hemşehrilerim,

Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan vatandaşların ve özürlülerin şehri kullanma oranına bağlıdır. Yaptığımız her yatırımda özürlü bireylerin faydalanabilmesini göz önünde bulundurduk. Özürlü bir kişi her ortama girebilmeli, neye ihtiyaç duyuyorsa onu yapabilmeli.

Özürlü bir birey canı istediğinde balık tutmaya, sinemaya, tiyatroya gidebilmeli. Amacımız İstanbul genelinde bunu başarabilmektir. Tüm bu ihtiyaçları karşılamak için 365 gün 24 saat çalışıyoruz.

Sorunları birlikte çözelim. Daha güzel, çağdaş bir kent ortamını birlikte kuralım

Kadir TOPBAŞ



ÖZÜRLÜLER MÜDÜRLÜĞÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde 1994 yılında Özürlüler Koordinasyon Merkezi olarak kurulan hizmet birimi, çeşitlenen hizmetleri ve büyüyen yapısı ile zamanla şehirdeki bütün özürlü ve ailelerine yerinde hizmet ulaştırmayı amaç edindi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1 Temmuz 2005 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”la 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununda yapılan değişikliğe bağlı olarak Özürlü Hizmet Biriminin çalışmaları ve yapısını yeniden şekillendirdi. Bu yapılanmaya bağlı olarak yeni merkezlerle beraber Temmuz 2006’da Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde müdürlük olarak kurumsallaştı. 2007 yılı içinde açılışı yapılan yeni merkezler ile beraber, İstanbul’un çeşitli noktalarında 20 merkezde özürlülükle ilgili bilgilendirme, bilinçlendirme, yönlendirme, danışmanlık, sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri verilmek üzere çalışmalar yürütülmektedir.

AMAÇLARIMIZ

Özürlülerin;

Kapasitelerini geliştirmek,

Çevre koşullarını iyileştirmek,

Bağımsızlaşmalarına destek olmak,

Toplumsal gelişmelerden pay almalarına yardımcı olmak,

Toplumsal üretime katkıda bulunmalarını sağlamak,

Bakım ve korunmaya ihtiyacı olan özürlülerin özel ihtiyaçlarını karşılayarak yaşam kalitelerini yükseltmektir.

KİME HİZMET VERİYORUZ?

İSÖM, İstanbul il sınırları içinde ikamet eden ve tam teşekküllü bir hastaneden %40 veya üzeri vücut fonksiyon kaybı olduğunu belgeleyen bir Sağlık Kurulu Raporu alan görme, işitme-konuşma, ortopedik ve zihinsel özürlüler ile ruhsal-duygusal rahatsızlığı veya süreğen hastalığı olan bütün özürlülere hizmet verilmektedir.

PSİKO-SOSYAL SERVİS HİZMETLERİ

Psiko-Sosyal Servis özürlü ve yakınlarının ilk olarak başvurabilecekleri servistir. Bilgilendirme, danışmanlık, kurum içi ve dışı departmanlara yönlendirme ve bu yönlendirmelerin takibi bütüncül bir sosyal hizmet sisteminin gerektirdiği şekilde bu serviste gerçekleştirilmektedir. Psiko-Sosyal Servis hizmetleri şu başlıklar altında sunulmaktadır;

1-Sosyal Destek Hizmetleri:

Sosyal servisler özürlüler ve yakınlarının özürlülük ile ilgili olarak ilk elden en doğru bilgiyi alabilecekleri servislerdir. Bu serviste özürlülük alanında deneyimli sosyologlar tarafından özürlülükle ilgili bilgilendirme, yönlendirme ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Özürlülerin sosyal hayata aktif katılımlarını ve potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlayacak sosyal ve mesleki rehabilitasyon çalışmaları yapılır. Özürlü kişinin ihtiyaç duyduğu desteğin türüne göre yardımcı olabilecek kurumlar araştırılır ve destek süreci planlanır. Özürlülerin yaşam standartlarının yükseltilmesi için aile üyeleri ve ebeveynlerin spesifik alanlarda eğitimi sağlanır. Özürlü kişinin yaşam boyu desteklenmesi için aile dayanışmasını güçlendirecek ve sosyal çevre dinamiklerini aktifleştirecek çalışmalar yapılır. Özürlülerin toplum içinde hareketliliğini sağlayacak sosyal aktiviteler düzenlenmektedir.

Sosyal aktiviteler, özürlülerin ve ailelerinin toplumdan soyutlanmadan toplumsal hayata katılmalarına sağlayan bir sosyal rehabilitasyon aracıdır. Bu amaca yönelik olarak düzenlediğimiz sosyal aktiviteler şu başlıklarda toplanmaktadır.

a)Kültür-Sanat Festivalleri:

Düzenlenen kültür-sanat festivalleri kapsamında el sanatları ve resim sergileri, halk oyunları yarışmaları, koro ve tiyatro gibi faaliyetler düzenlenmektedir.

b)Gezi ve Eğlence Programları:

Özürlülere ve ailelerine yönelik olarak, yıl boyunca tarihi ve turistik mekânlara gezi programları düzenlenmektedir. Bu program sayesinde özürlüler daha önce görme fırsatı yakalayamadıkları tarihi ve turistik yerleri yakından inceleme imkanı bulmaktadırlar.

c)Spor Etkinlikleri: Özürlüler Müdürlüğü, her yıl geleneksel olarak görme, işitme ve ortopedik özürlülere yönelik futbol turnuvaları, yüzme yarışmaları düzenlemektedir. Ayrıca; görme özürlüler için satranç, işitme özürlüler için bowling, ortopedik özürlüler için tekerlekli sandalye basketbol vb. etkinlikler düzenlenmektedir.

2-Psikolojik destek hizmetleri:

Psikolojik destek hizmetlerinde, özürlü ve ailesinin toplumsal hayata katılımını arttırma, yaşadıkları bireysel ve çevresel sorunlarla başa çıkma becerileri kazandırma amaçlanmaktadır. Özürlü bireylerin eğitsel, mesleki, duygusal ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesine yönelik çalışmalar yürütülür. Gerektiğinde aile üyelerinin psikolojik yönden güçlendirilmesi sağlanır. Bu doğrultuda verilen hizmetler şunlardır:

a)Bireysel ve Grupla Psikolojik Danışmanlık: Bireysel ve grupla psikolojik danışmanlık çalışmalarıyla, özürlü birey ve ailelerinin yaşadıkları ruhsal sorunların çözümüne destek sağlanmaktadır.

b)Aile eğitim ve Seminer Çalışmaları:

Ailelere yönelik olarak, çocuklarına doğru ve sağlıklı bir yaklaşım geliştirmelerini, özürlülük konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla eğitim programları ve seminerler düzenlenmektedir.

c)Konuşma Terapisi :

Ağız ve dil kaslarındaki gelişim bozukluğu olan, gecikmiş konuşma gibi durumlarında çalışmalar yapılmaktadır.

d)Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı:

Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı, 0–6 yaş arası gelişimsel geriliği olan çocukların ailelerine yönelik olarak hazırlanmış bir erken eğitim programıdır.

Proje, üniversitelerle işbirliği halinde yürütülmektedir. 0–4 yaş arasında normal gelişim sürecinde edinilen becerileri kapsayan programın temel hedefi, aileye programı öğretmek ve aileyi erken eğitim sürecinde olan çocuğu ile çalışmada etkin kılabilmektir.

Program nasıl uygulanıyor?

Ev ve kurum merkezli olmak üzere yapılan uygulamalarda aile, evlerindeki ya da birimlerimizdeki eğitimlere katılarak çocuklarının eğitimlerini destekler duruma gelirler.

3- Yasal Haklar Danışmanlığı:

Özürlü ve özürlü yakınlarının yasal hakları hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Merkezlerde bulunan Psiko-Sosyal Servislerde görevli sosyologlar tarafından yapılan ilk bilgilendirmeler sonrasında gerektiğinde Yasal Haklar Danışmanlığı Biriminde görevli avukatlar tarafından ‘Özürlünün Yasal Hakları’ konusunda ayrıntılı hukuki danışmanlık yapılmaktadır. Bu servislere başvuranlar; özürlü raporu çıkarılması, özürlü maaşı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdama ilişkin haklar, emeklilik, özürlü aracı alımı, Özürlü Kimlik Kartı, Beyazkart ve refakatçi kartlarının alımı vb. konularda bilgi desteği alırlar.

Ayrıca İstanbul’un farklı yerlerinde düzenlenen ‘Özürlülerin Yasal Hakları’ seminerleriyle toplu bilgilendirmeler yapılmaktadır.

4- İstihdam Destek Hizmetleri:

Merkezlerimizde yer alan Psiko-Sosyal Servislerde görevli Sosyologlar tarafından çalışma hayatına katılmak isteyen özürlülerin özgeçmiş bilgileri alınarak Müdürlükte oluşturulan İstihdam Birimine iş takibi yapılmak üzere verilir. İstihdam Birimi, merkezlerimizde yer alan Psiko-Sosyal Servislerle işbirliği içinde, çalışabilecek özürlülerin çalışma hayatına katılımı için gerekli danışmanlık ve eğitim hizmetlerini yürütür. Özürlü bireylerin mesleki vasıflar edinmesi sağlanır. Herkesin nitelikleri ve özgül durumuna bağlı olarak, doğru iş ortamlarına yönlendirilmesi için gerekli iş ve pozisyon takibi çalışmaları yürütülür. İşveren ve özürlüler arasındaki güvensizliğin ortadan kaldırılması yönünde çalışmalarla özürlülerin iş hayatında süreklilikleri sağlanmaya çalışılır.

EĞİTİM HİZMETLERİ

1- Zihinsel Özürlüler Beceri Kazandırma ve Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri:

Bu merkezlerde zihinsel özürlülerin öz bakım becerileri, sosyal beceriler mesleki eğitim ve sanat eğitimleri ve el becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim verilmektedir. Aileleri ve kendileri açısından büyük bir fırsat olan bu imkanla, herhangi bir eğitim alma olanağı bulunmayan, 17-35 yaş aralığında bulunan, eğitilebilir ya da öğretilebilir durumda olan, hafif veya orta düzeyde zihinsel özürlülere; spor, el sanatları (boncuk ve takı tasarım, makrome ve süsleme, ebru, ahşap), okuma-yazma, resim, müzik, bahçıvanlık, halkoyunları, temizlik ve ev ekonomisi eğitimi verilmektedir. Bu eğitimler 10 kişilik sınıflarda özürlü bireyin spesifik eğitim ihtiyacına göre planlanmaktadır.

2- Karma Eğitim Hizmetleri:

Zihinsel özürlüler için düzenlenen eğitim çalışmaları dışında merkezlerimizde ayrıca diğer özürlülerin yararlanabileceği eğitim grupları da oluşturulmaktadır. Bu çalışmalarla özür durumu nedeniyle örgün eğitimden yeterince yararlanamayan bireylere destek eğitimleri verilir. Bireylerin özür durumu, vasıf ve yetenekleri göz önüne alınarak düzenlenen kurslarda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı mesleki sertifikalar alması sağlanır. Ayrıca sosyal rehabilitasyon amacıyla kültürel ve sanatsal yetenekleri destekleyen eğitim grupları oluşturulmaktadır.

3- Yaz Okulu Hizmetleri:

Örgün eğitime devam etmelerine rağmen çeşitli nedenlerle yeterli eğitim desteği alamamış olan 8-13 yaş arası çocuklar ve gençlere destek eğitimleri verilir. Bu yaş aralığındaki özürlülerin örgün eğitim kurumlarında aktif katılımcı bireyler olması amacıyla sosyal rehabilitasyonlarını destekleyecek kültürel çalışmalar yapılmaktadır

4-Türk İşaret Dili Eğitimleri:

İşitme özürlü insanlarla sağlıklı iletişim kurulması amacıyla 16. yüzyılda dünyanın en gelişmiş görsel dili olan Türk İşaret Dili Projesi’ni hayata geçiren Özürlüler Müdürlüğü’nün en büyük amacı bu dilin eğitim sistemi içerisinde yer almasını sağlamaktır. Bu amaçla işitme özürlü birisiyle iletişim kurmak isteyen herkese Türk İşaret Dili kursları ücretsiz olarak verilmeye başlanmıştır. Hafta içi ve hafta sonu Türk İşaret Dili Stüdyosu’nda gerçekleşen eğitimlerde bu dilin en kısa zamanda öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Zihinsel Özürlüler Mesleki Eğitim Merkezi - Tuzla İş Atölyesi :

2008 yılında hayata geçirilen bu projeyle Zihinsel Özürlüler Eğitim ve Beceri Kazandırma Merkezleri’nde eğitimlerini tamamlayan özürlülere iş hayatına doğru ve verimli bir şekilde adapte olmalarını sağlayacak mesleki eğitim verilmektedir. Seramik, Bilgisayar, Okuma-Yazma, Matbaa, Ağaç İşleri, Galoş Üretimi, Seracılık, Mum imalatı, Bilgisayar, İş ve meslek ahlakı konularında eğitim verilmektedir.

ULAŞIM HİZMETLERi ve ÇAĞRI MERKEZİ

ULAŞIM HİZMETLERi ve ÇAĞRI MERKEZİ

1- Ulaşım Hizmetleri:

ALO 153–3 Özürlü ve Yaşlı Servisi’ni hayata geçiren İSÖM, yaşamını İstanbul’da sürdüren ve toplu taşıma araçlarını kullanamayan özürlü ve kimsesiz yaşlılara ücretsiz ulaşım hizmeti veriyor. Özürlülerin sosyal hayata katılımını sağlamak, özürlü yakınlarının çalışma hayatını kolaylaştırmak, yakını olmayan veya yakını olduğu halde kendisi ile ilgilenecek durumda

olmayan özürlülerin güven içinde sokağa çıkmalarını ve ihtiyaçlarını rahatça temin etmelerini sağlayarak sosyal hayatın içerisinde daha fazla yer almaları amacıyla hizmete sunulan bu servisten yararlanmak isteyenler öncelikle 153 – 3 numaralı çağrı merkezine başvuruda bulunmalıdır. Bu servis sayesinde günde ortalama 350 kişi evlerinden alınarak istedikleri yere ulaştırılmakta, aynı araçlarla tekrar evlerine bırakılmaktadır.

Bu hizmetten faydalanma kriterleri; İstanbul da yaşıyor olmak, toplu taşıma araçları olan otobüsleri ve minibüsleri kullanamayacak derecede özürlü (heyet raporlu kas hastası, omurilik felçlileri, ortopedik ve zihinsel özürlüler) veya yaşlı olmak, özürlülerde 24 ayını doldurmuş, yaşlılar da ise 65 yaşından büyük olmak ve bakıma muhtaç olmaktır. Bu hizmetten ayrıca sivil toplum örgütlerinin eğitim amaçlı organizasyonlarına katılan özürlü üyeleri de faydalanabilir.

Müdürlüğümüzün Otomasyon Programına kayıtlı olan Özürlü bireyler Program tarafından kendilerine verilen aylık kontör karşılığında diledikleri yerlere diledikleri zamanda gidebilmektedirler.

2- Çağrı Merkezi ( ALO 153 -3 ) :

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çağrı merkezi olarak çalışan ALO 153’ü arayan herkes 3’ü tuşladıktan sonra özürlülerle ilgili servislere ulaşabilir ve ilk bilgileri bu şekilde de alabilirler.

SAĞLIK DESTEK HİZMETLERİ

1- Fizyoterapi ve Sporla Rehabilitasyon Hizmetleri:

Tıbbi rehabilitasyon etiği çerçevesinde özürlülerin fiziksel kapasitelerini geliştirerek günlük yaşam aktivitelerinde maksimum bağımsızlığa ulaşmalarını sağlamak, eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle de toplum rehabilitasyonuna katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yürütülür. Bu amaç doğrultusunda; fizik tedaviye ihtiyacı olan özürlülerin değerlendirmesi yapılır, ev egzersiz programı hazırlanır, kurum içi ve dışı yönlendirmeler yapılır, danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilir.

2-Hidroterapi:

Suyun sağladığı avantajlardan faydalanılarak ortopedik veya zihinsel özürlülere su içinde egzersiz yaptırılarak kişilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerine destek olunmaktadır. Ayrıca Müdürlükte bulunan Sporla Rehabilitasyon Birimi tarafından değerlendirilmesi yapılan ortopedik ve zihinsel özürlülerin çeşitli İBB Spor Salonu Komplekslerine yönlendirilmesi yapılmaktadır. Bu havuzlarda Yüzme Antrenörlerince ücretsiz yüzme dersleri verilmekte, hidroterapi ve Watsu terapisi yapılmaktadır.

İSÖM, özürlü bireylerin süregelen fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıklarını giderebilmek ve onların daha hızlı daha sağlıklı bir şekilde sosyal yaşama katılabilmelerine yardımcı olmak amacıyla Avrupa ve Amerika’da uygulanan su ile tedavi yöntemi olan Watsu’yu Türkiye’de bir ilk olarak özürlülerin hizmetine sunmaktadır.

3- Medikal Malzeme Desteği:

Özürlülerin bağımsız yaşam becerilerini arttırmak amacıyla sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi özürlülere ücretsiz medikal yardım yapılmaktadır. Özürlüler Müdürlüğü’nde; ortez – protez, beyaz baston, tekerlekli sandalye, koltuk değneği, işitme cihazı, hasta altı bezi dağıtımı yapılmaktadır.

4- Ortez – Protez Atölyesi:

Özürlülerin gerek fiyat yüksekliği ve gerekse kaliteli üretim yetersizliği nedeniyle büyük ölçüde sorun yaşadıkları ortez ve protez gereksinimleri konusunda, uluslararası standartlarda üretim yapan “Ortez-Protez Atölyesi” kurulmuştur. Bu ünitede özürlülerin ihtiyaç duydukları ortez ve protezleri yapılmaktadır.

5-Sporla Rehabilitasyon:

Kişinin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı olan spor faaliyetleriyle özürlülerin sağlıklarını koruma ve güçlendirme amaçlanır. Özgüven ve yaşama sevinçlerinin artması ve takım sporlarıyla iletişim becerileri kazanmaları sağlanmaktadır.

Özürlü bireylerin gerilimden arınması ve rahatlama yaşaması sağlanarak uyum ve davranış bozuklukları gösteren bireylerin tedavisine destek olunur. Özürlülere kendilerine en yakın merkezlerde ücretsiz spor yapma imkânı sağlanmakta ve bu amaçla talebe göre yüzme, futbol, basketbol vb. dallarda eğitimler düzenlenmektedir.

TOPLUMUN BİLİNÇLENDİRİLMESİ (ÖSHA)

(Özürlülerin Sosyal Hayata Adaptasyonu ya da Toplumun Özürlülere Adaptasyonu )

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2000 yılında imzalanan bir protokolle hayata geçen ÖSHA (Özürlülerin Sosyal Hayata Adaptasyonu ya da Toplumun Özürlülere Adaptasyonu) projesi, ilk ve ortaöğretim öğrencilerine özürlülük bilincini kazandırmayı ve özürlülerin genç nesil tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında oluşturulan gönüllü bir ekip, özürlülüğün yeni nesil tarafından daha iyi anlaşılması için okullara giderek ya da öğrencileri Özürlüler Müdürlüğü’ne davet ederek eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.

Son zamanlarda çalışma yelpazesini genişleten ÖSHA, yetişkin sunumlarıyla din görevlilerine, taksi şoförlerine, İETT çalışanlarına ve Halk otobüsü şoförlerine de özürlülüğü anlatarak toplumda “Özürlülük Bilinci” oluşturmayı amaçlamaktadır.

Hippoterapi (Atla Terapi)

İSÖM Tarafından “Hippoterapi“ adı ile bilinen at üstünde terapi yöntemi özürlü çocukların kişisel gelişimine katkıda bulunulması amacıyla özürlü bireylerin hizmetine sunulmaktadır. Atın çok boyutlu harektlerinden faydalanılarak, özürlü çocukların duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimleri desteklenmektedir. Zihinsel ve bedensel özürlü çocuklar, otistikler,depresifler ve beyin tramvası geçiren kişilerin iyileşme sürecine katkı sağladığı belirtilen Hippoterapi; ilaç tedavisi cerrahi ve iyileştirme gibi asıl tedavi yöntemlerinin alternatifi değil, onlara destek bir uygulama olarak tanımlanmaktadır.

Özürlülere Yönelik Kuaförlük Hizmeti

Özürlülerin hayatlarını kolaylaştırmak için her zaman yeni projeleri hayata geçiren İSÖM, bu çalışmalar kapsamında evinden çıkamayan özürlülere ücretsiz kuaförlük hizmeti vermektedir. Bu hizmetten yararlanmak isteyen özürlüler en yakın merkezimize bu taleplerini ileterek kayıt yaptırıyorlar. Kayıtları alınan özürlüye belirlenen gün ve saatte kuaför yönlendirilmekte ve özürlünün saç ve sakal kesimi yapılmaktadır.

İSÖM’e KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER:

- Özürlü sağlık Kurulu Raporu

- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

İBB Özürlülere Yönelik Hizmet Veren Diğer Müdürlükler..

EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İSMEK, özürlülere yönelik sanat ve meslek eğitimi, engel ve özelliklerine uygun bir ortamda, eğitim görmek istedikleri alanda etkili ve verimli bir eğitim vermek amacıyla, özel eğitim müfredatı, ders araç gereci, özel olarak geliştirilen program ve tekniklerin uygulanması ile gerçekleştirilmektedir. Fiziksel özürlü vatandaşlara Fatih ve Ümraniye’de farklı branşlarda eğitim verilmektedir.

KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ

Görme özürlüler yönelik sesli kitaplar, Miniatürk Türkiye Parkı’nın Braille Alfabesi ile yazılmış rehber kitapçığı ile İ.B.B. Şehir Tiyatroları’na ait oyun bilgilerinin Braille Alfabesi ile yazılmış özel programı hazırlanmıştır.

TRAFİK MÜDÜRLÜĞÜ

Ulaşım Daire Başkanlığı Trafik Müdürlüğü’nün hazırlattığı “Özürlü ve Trafik” isimli 2 adet kitap ile görme özürlülere yönelik 69 adet sesli sinyalizyon sistemi kurulmuştur. 85 kavşakta görme özürlülere yönelik sesli sinyalizyon sistemi kurulmuştur.

İBB’NİN ÖZÜRLÜLERE YÖNELİK YAPTIĞI DİĞER HİZMETLER

STRATEJİK PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ

Stratejik Planlama Müdürlüğü tarafından 2004 yılında sosyal Doku Projesi kapsamında “Özürlüler” isimli kitap hazırlanmıştır.

ŞEHİR TİYATROLARI MÜDÜRLÜĞÜ

İşitme engellilerin oyunları anlamaları için “INFARORT SYSTEM” hayata geçirilmiştir. Fatih Reşat Nuri Güntekin, Kâğıthane Sadabad, Kadıköy Haldun Taner, Üsküdar Kerem Yılmazer ve Ümraniye sahnelerinde kurulan bu sistemle işitme kaybı olanlar özel kulaklıklarını kullanmak kaydıyla oyunları daha iyi izleme şansına sahip olmaktadırlar.

KENTSEL TASARIM MÜDÜRLÜĞÜ

Yaya alt ve üst geçit tasarımları ve rehabilitasyon çalışmaları özürlülere uygun hazırlanmaktadır. Avcılar – Topkapı E5 Karayolu güzergâhı üzerinde yapılacak üst geçit çalışmalarına kaynak oluşturmaktadırlar. Kentsel Tasarım Müdürlüğü, cephe ve meydan düzenlemeleri uygulama projelerinde özürlülere yönelik kaldırım standartlarına uyulmaktadır.

PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ

Balat Cemil Meriç Görme Özürlüler Parkı Parkta yürüme yollarından bitkilere kadar kullanılan malzemeler özürlüler düşünülerek oluşturulmuştur.

SOSYAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ

Eğitim yardımı ile ilgili çalışmalar yapılması Sosyal Hizmetler Müdürlüğü eğitim yardımları kapsamında; özürlü ilköğretim ve lise öğrencilerine her yıl (defaten) eğitim yardımı yapılmaktadır.

İ.E.T.T.

İ.E.T.T. % 40 ve üzeri oranda özre sahip özürlülere ücretsiz seyahat edebilmesine imkân sağlayan Beyazkart uygulamasını hayata geçirmiştir. 500 adet otobüs özürlülere hizmet verebilecek tarzda dizayn edilmiştir. 250 adet Mercedes marka otobüs özürlülere uygun ulaşım olanağı sağlamak amacıyla satın alınmıştır.

RAYLI SİSTEM MÜDÜRLÜĞÜ

Metro ve Tramvay istasyonlarında özürlülerin kullanıma yönelik panoramik özürlü asansörleri, ankesörlü telefonlar ve özürlü WC’leri, tekerlekli sandalye kullanan özürlülere uygun % 6 eğimli rampalar yapılmıştır. Ayrıca, istasyonlarda ortopedik özürlülere yönelik tekerlekli sandalye bulundurulmaktadır.

ULAŞIM A.Ş.

Zeytinburnu – Kabataş tramvay hattında yüksek yolcu talebini karşılamak amacıyla sipariş edilen ve 2009’da işletmeye alınacak 30 adet yeni tramvay araçlarının hepsi düşük tabanlı ve özürlülerin rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır.

İDO A.Ş.

Görme özürlü vatandaşları bilgilendirmek için Braille Alfabesiyle hazırlanan kitapçık hazırlanmış, özürlülerin gemiye ulaşımını sağlamak için her terminalde tekerlekli sandalye bulundurulmaktadır.

SPOR A.Ş.

İSÖM’e kayıtlı özürlülere Zeytinburnu Spor Kompleksi, Cemal Kamacı Spor Kompleksi, Tuzla Kafkale Spor Kompleksi, Kartal Hasan Doğan Spor Kompleksi, Halkalı Spor Kompleksi, Hamza Yerlikaya Spor Kompleksleri’nde fitness ve yüzme dallarında hizmet verilmektedir.

SAĞLIK A.Ş.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yaşlılara, özürlülere yönelik çalışmalarını yürütmektedir. Sağlık A.Ş. hizmetlerini kentteki bireylerin tümüne kapsamlı ve kolay bir şekilde ulaştırabilmek, insanların sağlık, sosyal ve ruhsal bütünlüğüne katkı sağlayabilmek, ihtiyaç duyan kesime sağlık ve sosyal hizmet alanında gerekli koordinasyon ve yönlendirmeleri yapabilmek ve her an, her yerde, herkesin hizmetinde bir şekilde sunabilmek çabasındadır.

KİPTAŞ A.Ş.

Özürlü vatandaşların ev sahibi olması ile ilgili her binanın giriş katları özürlülere göre düzenlenmekte ve bu sistem prensip olarak tüm projelerde uygulanmaktadır. Özürlü vatandaşlar ayrılan kontenjan dahilinde kuraya girmeden ev sahibi olabilmektedir.

İSTANBUL HALK EKMEK A.Ş.

Çölyak, Fenilketonuri ve Otizm hastalarının etkili beslenmeleri konusunda Glutensiz ve düşük fenilalaninli ürünlerle destek sağlanmaktadır. 2000 yılından beri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi işbirliği ile Glutensiz ve düşük fenilalaninli ekmek ve 2005 yılında ise Glutensiz karışım/ un üretimini başlatmıştır.

İSTANBUL ÖZÜRLÜLER MÜDÜRLÜĞÜ (İSÖM)

İLETİŞİM BİLGİLERİ

ATAŞEHİR ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Kayışdağı Yolu Kayışdağı Cad. No:233 İstanbul Darülaceze Md. 34758/Ataşehir

Telefon: 0 212 449 97 01 - 0 212 449 96 93

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.atasehir@ibb.gov.tr

AVCILAR ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Doktor Sadık Ahmet Cad. Mehmet Safa Sok. No:6 34225/Avcılar

Telefon: 0 212 591 11 75

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.avcilarokul@ibb.gov.tr

BAĞCILAR ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

İnönü Mah. Şehit Yılmazkaan Sok. No:82 Mollagürani Parkı Yanı 34209/Bağcılar

Telefon: 0 212 436 93 59 - 0 212 449 96 83

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.bagcilar@ibb.gov.tr

BEYKOZ ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Beykoz Belediyesi Hizmet Binası Rüzgarlıbahçe Mah. Geçici 65. Sok. No:1

34820/Beykoz

Telefon: 0 216 322 57 20 - 0 216 680 01 04

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.beykoz@ibb.gov.tr

BÜYÜKÇEKMECE ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Fatih Mah. Adnan Kahveci Sok. Tütüncü Ahmet Ağa İşhanı No:30 Büyükçekmece

Telefon: 0 212 883 79 68 - 0 212 881 19 06

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: buyukcekmece.isom@ibb.gov.tr

CEBECİ ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Hoca Ahmet Yesevi Cad. Cebeci Şehirparkı İçi (Sultangazi Belediye Binası Karşısı) 34265/Sultangazi

Telefon: 0 212 475 72 77 - 0 212 475 67 50

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.cebeci@ibb.gov.tr

FATİH ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Yavuz Sinan Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. No:164 34083/Fatih

Telefon: 0 212 514 18 20 - 0 212 514 18 21

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.fatih@ibb.gov.tr

İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

Adres: Yavuz Sinan Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. No:164 34083/Fatih

Telefon: 0 212 514 18 20 - 0 212 514 18 21

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.istihdam@ibb.gov.tr

KAĞITHANE ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Gürsel Mah. Eski Beşiktaş Cad. No:3/1 34400/Kağıthane

Telefon: 0 212 320 59 70-0 212 222 64 37

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.kagithane@ibb.gov.tr

KÜÇÜKÇEKMECE ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Tevfikbey Mah. Halkalı Cad. No:148 34303/Küçükçekmece

Telefon: 0 212 580 08 84 - 0 212 580 79 04

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.kucukcekmece@ibb.gov.tr

ORTEZ-PROTEZ ATÖLYESİ

Adres: Murat Mah. Rami Kışla Cad. No:161 34045/Rami-Bayrampaşa

Telefon: 0 212 417 31 42 - 0 212 449 97 13

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.ortez@ibb.gov.tr

ÖZÜRLÜLER YAZ KAMPI

Adres: Ümraniye Mah. Kazım Silivri Sok. No:36/1 34149/Çirkoz Mevkii

Telefon: 0 212 573 79 33 - 0212 573 79 22

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.kamp@ibb.gov.tr

PENDİK ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Orta Mah. Alibaba Cad. Lale Sok. No:2/2 34906/Dolayoba - Pendik

Telefon: 0 216 598 12 20 - 0 216 598 12 30

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.pendik@ibb.gov.tr

RAMİ ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Murat Mah. Rami Kışla Cad. No:161 34045/Rami-Bayrampaşa

Telefon: 0 212 449 96 97 - 0 212 497 04 26

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.rami@ibb.gov.tr

SANCAKTEPE ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Merve Mah. Mimar Sinan Bulvarı No:99/1

Yenidoğan Sancaktepe

Telefon: 0 216 430 97 77

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.sancaktepe@ibb.gov.tr

SARIYER ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Maden Mah. Nalbant Çeşme Sok. Şifa Suyu Altı No.:57 34467/Sarıyer

Telefon: 0 212 218 41 27 - 0 212 242 91 69

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.sariyer@ibb.gov.tr

SULTANBEYLİ ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Turgut Reis Mah. Fatih Bulvarı No:376 Fazilet Apt. 34925/Sultanbeyli

Telefon: 0 216 419 47 75 - 0 216 419 47 76

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.sultanbeyli@ibb.gov.tr

SULTANGAZİ ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Yunus Emre Mah. İsmetpaşa Cad. 1331 Sok. (İBB Gazi Sosyal Tesisleri) 34265/Sultangazi

Telefon: 0 212 650 71 92

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.sultangazi@ibb.gov.tr

TOPHANE ÖZÜRLÜLER MÜDÜRLÜĞÜ

Adres: Karabaş Mektebi Sok.No:24 34425 / Tophane-Beyoğlu

Telefon: 0 212 449 96 00

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.tophane@ibb.gov.tr

TUZLA ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Cami Mah. İstasyon Cad. Doktor Alattin Yavaşça Sok. No:12 34944/Tuzla

Telefon: 0 216 395 72 50

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.avcilarokul@ibb.gov.tr

ÜMRANİYE ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: Alemdağı cad No:217 Çakmak Yolu( Ümraniye Çakmak Kapalı Yüzme Havuzu) 34762/Ümraniye

Telefon: 0 216 449 97 33

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.umraniye@ibb.gov.tr

YEDİKULE ÖZÜRLÜLER MERKEZİ

Adres: İmrahor Mah. İlyas Bey Cad. No:14 34083/Yedikule - Fatih

Telefon: 0 212 449 96 41 - 0 212 632 29 21

Faks: 0 212 449 50 33

E-posta: isom.yedikule@ibb.gov.tr

ALINAN ÖDÜLLER VE PROJELER

BASINDA İSÖM

Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan vatandaşların ve özürlülerin şehri kullanma oranına bağlıdır. Kadir TOPBAŞ

Tel: 0 212 449 96 00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder